JOHN McDONOUGH – CAN YOU SEE ME NOW

“It’s All Been Said Before” uit 2012, “Dreams And Imagination” uit 2014 en “Surrounding Colors” uit 2016 waren de eerste drie soloplaten van de Amerikaanse folkzanger en songschrijver John McDonough uit Austin, Texas. De voormalige psychotherapeut heeft zich in de voorbije jaren helemaal toegelegd op een leven als fulltime-muzikant en hij treedt zo vaak als mogelijk op als folktroubadour in zijn thuisstaat Texas.

Zijn vroegere werkervaring deed hem inzicht verschaffen in de psyche en de diepere zieleroerselen van de medemensen en dat leverde meer dan voldoende inspiratie op voor het schrijven van betekenisvolle en verhalende teksten voor de liedjes die hij op zijn platen brengt. Met het album “Can You See Me Now” verschijnt nu zijn vierde plaat waarvoor hij tien nieuwe eigen composities heeft opgenomen.

Mindere songs zijn er alweer niet terug te vinden op deze plaat, maar als we toch enkele favoriete tracks uit het album mogen vernoemen dan gaan we voor “The Hills Of Tennessee”, “She Brings Salvation” (zie live vertolking op de video), “Sing Out”, Maybe It’s You Who Needs To Leave” en “My Back Turned Towards The Dead”.

De producers van “Can You See Me Now” zijn John McDonough zelf en Kevin Butler die ook op drums meespeelt, terwijl Cole Gramling het toetsenwerk voor zijn rekening neemt, Steve Bernal op basgitaar speelt en de getalenteerde violiste Niamh Fahy ook op enkele songs meespeelt. De meeste liedjes worden met een minimale, sobere begeleiding gebracht, vaak enkel met akoestische gitaar en zang.

We volgen deze Texaanse singer-songwriter al van bij zijn debuutplaat in 2012 en kunnen ons niet van de indruk ontdoen dat hij steeds beter wordt met elke nieuwe plaat die hij op de markt brengt. Misschien moet hij toch eens overwegen om zijn mooie liedjes voor het Europese publiek te komen brengen, want dit muziekgenre kent in onze contreien ongetwijfeld heel veel fans. Ons antwoord op zijn vraag “Can You See Me Now” is dus volmondig: ‘ja, graag!’.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: McDonough Records

video